Úgy néz ki, hogy 2017 első kirándulása csak egy kis lightos kiruccanás lesz.

Sajna időhiány miatt nem igen tudok komoly tervezéseket véghezvinni, így marad az egyszerűség. Bár azért némi szervezést ez is igényel, de erre mindig tudok időt szakítani :-)

Na, akkor álljanak itt a részletek:

Indulás: 2017.04.08 7:25 

Találkozó: 7:10 Győr vasútállomás

Cél: Zirci Ciszterci ArborétumZirci Ciszterci Apátság

Érkezés Zircre 8:48-kor, a vasútállomásról gyalog elmegyünk az Apátság bejáratához, ahol megvitatjuk, hogy mi az amit meg szeretnénk nézni. Most új rendszert vezettek be, és az apátsági jegypénztárban is lehet megváltani jegyeket az egyes helyszínekre. Így az Arborétum a Damjanich utcai főbejárata mellett immáron az apátsági díszudvaron keresztül is megközelíthető.

Amit meg lehet nézni: 

- Arborétum

- Templom

- Műemlékkönyvtár

- Egyháztörténeti kiállítása

A templom és a könyvtár csak vezetéssel látogatható, melynek időtartama fél óra. A templomi vezetés minden egész és fél órakor indul, a könyvtári minden negyed és háromnegyed órakor.

Jegyárak:

Templom 800Ft

Arborétum 800Ft

Műemlékkönyvtár 600Ft

Egyháztörténeti 1000Ft

Együtt-vásárlás esetén vannak kedvezmények, mondjuk például ha Arborétum+Templom+Műemlékkönyvtár,akkor 1900Ft a jegy (külön-külön megvásárolva 2200Ft lenne). Ja ez mind felnőtt áron van megadva, a diák az kedvezményes :-) Így hát aki rendelkezik ilyen igazolvánnyal az olcsóbban megússza, sőt neki a vonatjegy is olcsóbb, ami most jelen pillanatban az Elvira (barátnőnk) szerint 840Ft teljes áron.

A templomi vezetés minden egész és fél órakor indul, a könyvtári minden negyed és háromnegyed órakor. Ha minden igaz, akkor az idegenvezetésnél ebédidő is van, így akkor nem indulnak csoportok. Szóval majd ezzel is kell kalkulálni. Régebben csak egy helyen lehetett bemenni az Arborétumba, de most hála az új lehetőségnek kicsit közelebb került a központhoz, így szinte mindent az apátság köré lehet szervezni.

Viszont ami nem annyira jó hír, hogy a vonatközlekedés továbbra sem a legtökéletesebb, mert reggel csak az a vonat van, amit már említettem, utána csak dél környékén van legközelebb vonat, míg visszafele van egy vonat 11:30 környékén és utána már csak 17 óra után jön.

Az Arborétumban el lehet tölteni olyan 2 órát, ha minden fűszála megnézünk akkor is max. 3, a két vezetés együtt, a köztes időt is  figyelembe véve 1 óra 15 perc, 1 óra a környékre szintén elegendő, így max. 5 és fél óra a program. Szóval az első visszaindulási időpont korai a másik, meg kései, így visszaútra lehet igénybe vesszük a Volán szolgáltatásait, mert ha a tervezett időtöltést vesszük, azt hozzáadjuk az érkezési időhöz, akkor olyan fél 3 körül végeznénk mindennel.

Így visszafelé 14:17-kor és 15:37-kor lenne busz. A busz kicsit drágább, mint a vonat, itt 1120Ft a teljesárú menetjegy.

Szóval ha vonattal megyünk és busszal jövünk, és ott 3 dolgot megnézünk, akkor a tiszta költség 3860Ft erre még rájön az esetleges fagyi :-) meg ebéd, akkor 5000Ft költséggel lehet kalkulálni.

Remélem hamarosan találkozunk a szinte már megszokott helyszínen, a megszokott időben!

Szép napot!

Zirc arboretum