Több mint 30 év után szuperholddal "egybekötött" teljes holdfogyatkozás volt megfigyelhető szeptember 28-án hajnalban.

"Ki korán kel aranyat lel", tartja a mondás, hát most majdnem be is jött. Arany helyett valami más fényes dologra lelt (az égbolton), aki korábban kipattant az ágyból, feltéve ha kegyes volt hozzá az időjárás. Itt Nagyszentjánoson az előző nap eléggé borongósak voltak a kilátások, de szerencsére az "akció" idejére az össze felhő tovaszállt és tiszta égbolt fogadott.

 

Bár a beharangozott (vagyis inkább a hivatalos holdfogyatkozás oldal által jósolt) időpontban "csak" a szuperhold volt látható és jó egy órát kellett várni az első látható jelre, ami tanúbizonyságot adott arról, hogy itt nem csak egy szimpla szuperhold lesz, hanem lesz mellette egy kis holdfogyatkozás, mit "kis", egy teljes holdfogyatkozás.

Szerencsésnek mondhatom magam, mert szinte az utolsó pillanatig látható volt minden fázisa a a holdfogyatkozásnak. Sajna a terep adottságai nem tették lehetővé, hogy a visszatérő Holdat is meg tudjam örökíteni, és ugye reggel még a munka is várt, így az utolsó pillanatok már az úton tárult elém.
Sajna gép nem volt nálam, így azt már nem tudtam megörökíteni :-(

Sebaj, majd 2033-ban talán nagyobb szerencsém lesz. És addigra talán technikában is jobban fogok állni, mert a mostani eszközparkkal csak ilyen képek készítésére volt lehetőség. Az internet tele van szebbnél-szebb képekkel, ezek itt labdába sem rúgnak. De úgy vagyok velük, hogy ezeket én készítettem, ezek az én munkám gyümölcsei. Ahogy Pelikán József (A tanú című filmben) mondta: "Kicsit sárga, kicsit savanyú, de a miénk"

Ahhoz hogy szuperholdat lássunk, nem kell annyit várni. 2016 november 14-én ismét szuperhold lesz, szóval ehhez csak párat kell még aludni és itt is van :-)
De ha ezt mégis lekésnénk, akkor 2017 december 3-án is lesz, így aki nem akar lemaradni, az vésse most be a naptárába.

A legszebb képek a horizont közelében lévő égitestről készülhetnek, ekkor látszik a legnagyobbnak és a legfényesebbnek. Ilyenkor nem kell komoly technika a képek elkészítéséhez, meg merem kockáztatni, hogy egy kompakt géppel ugyanolyan jó felvételeket lehet készíteni, mint egy normál obival ellátott tükörreflexessel. Ha beruházunk egy komolyabb objektíveb, akkor elképzelhető, hogy komolyabb képek is készülhetnek, de ez nem garancia.

{jux-gallery album=5/}