2016.11.13.

Supermoon 20161113 01

Supermoon 20161113 02

2016.11.14.

Supermoon 20161114 01

Supermoon 20161114 02

Supermoon 20161114 03

2016.11.15.

Supermoon 20161115 01

Supermoon 20161115 02

Mi is az a no shave November?

Sokan azt mondják, hogy ez más néven a Movember. Pedig nem, mert a kettő nem egy és ugyanaz. Ami azonos a két kezdeményezésben, hogy ugyanaz a célja mindkettőnek: felhívni a figyelmet a prosztatarák veszélyeire! Hogyan? A férfiak egész novemberben nem borotválkoznak (általában csak az arcukon :-) de ki hogy gondolja).

Miért is jó ez? Egy szakállas, bajszos férfitől minden ismerőse megkérdezi, főleg ha korábban semmi hasonló jellegű szőrzettel nem rendelkezett, hogy ellopták a zongorádat vagy a tévédet, és azon volt a borotvád? Ugye minden férfitársamnak ismerős ez a kérdés :-) Elég csak pár napig elfeledkezünk a borotválkozás nemes szokásáról és máris megtalálnak bennünket ezekkel a kérdésekkel.

Egész novemberben ilyen és ehhez hasonló kérdésekkel fognak bombázni bennünket. Minket, szőrös férfiakat, akik felvállalják ezt a nemes gesztust. És ha nem restellsz válaszolni egy rövid mondattal, hogy ezzel a borostával a prosztatarákra hívjuk fel a figyelmet akkor már is tettél valamit az ügy érdekében és nem került semmibe, sőt még borotvahabot és pengét, aki elektromos borotvát használ ott pedig áramot spórolsz :-D

Egy veszélyes, felnőtt férfiak között gyakori daganatos betegségről van szó. Amire ha felhívjuk a figyelmet, talán több férfitársunk fog eljárni szűrésekre.

Miről is szól egy ilyen szűrés? Mindenki retteg az ilyen vizsgálattól, bár most nem mondhatom azt, hogy saját tapasztalatból írom a következőket, mert én sem vettem rész még ilyen vizsgálaton, de ismerősök beszámolója alapján a prosztata vizsgálat kellemetlen, de nem fájdalmas (legalábbis ezt mondták, akik átestek rajta) Több részből tevődik össze, mint például egy kérdőív, egy alhasi tapintásos rész, esetleg vér és vizeletvizsgálat és a legvégén a legrettegettebb rész az orvosi nyelven rektális vizsgálatnak nevezett fizikális vizsgálat. Szóval azért így leírva sem hangzik olyan kellemesnek, de 40 éves kor felett ajánlott.

Tehát dobjuk el a borotvánkat, decemberig növesszünk bajszot/szakállat és hívjuk fel a figyelmet a prosztatarák veszélyeire!

Én is csatlakoztam a kezdeményezéshez és már az 1/3-án túl vagyok, amit hamarosan fotókkal is dokumentálok és leírom az eddigi tapasztalatokat :-) már ami a szakállnövesztést és annak elviselését illeti :-)

 

Akkor az ígért fotók :-)

Idő: 1/3 (10. nap)    
NoShave2016 01   NoShave2016 02
 Idő: 2/3 (20. nap)    
 No shave 2016 04   No shave 2016 03 

Ez itt a nagy kérdés. Tavaly decemberben megjelent egy érdekes videó, ami sajnos nem sokat árul arról, hogy valójában mi is készül. Annyi biztos, hogy a Knight Industries Media Inc. csatornájára lett feltöltve. Itt is megtekinthető, de a videómegosztó-portálon is köze 700 ezren megnézték már.

A Knight Rider Heroes ott folytatja vajon, ahol Michael Knight és KITT abbahagyta, vagy itt egészen másról van szó? A részletek még homályosak. Szerepel benn David Hasselhoff, illetve látható a KITT is. Az videó végén megjelenik a knightriderheroesmovie.com webcím, ahol semmi nem utal arra, hogy miről is lenne szó.

Csak a szokásos Hamarosan… (Coming soon) felirat utal arra, hogy készül valami, bár lassan 3 hónapja ugyanaz a felirat. Jó, én nem szólok, akinek a megújult honlap és az új tartalom felirat fél éve van kint és érdemi változás nem is történt, de a háttérben hatalmas fejlesztői munka folyt :)
De visszatérve az alap gondolathoz a kérdés továbbra is az, hogy most az alap sorozat (amely 1982 szeptember 26-án indult és 1986 augusztus 8-án volt az utolsó epizódja) „folytatása”, vagy egy új mozifilm lesz. Vagy ez egy újabb reklámfogás és valami aprító-hámozó gépet akarnak majd a vevőkre sózni :D

Nem fogom ezt annyiban hagyni, és utánajárok a dolognak, amint van valami használható információm, akkor ezen oldalon közölni fogom azt az információra éhes olvasóval (azaz veled).

November 14-én különleges égi jelenségnek lehetsz a szemtanúja ha az eget kémleled és az időjárás is kegyes hozzánk és nem borítja el felhőkkel.

Telihold lesz és nem is akármilyen, a szokásosnál mintegy 50 000 kilométerrel közelebb lesz a Földhöz (azaz hozzánk) ez az elliptikus pályájának köszönhető. Az ilyen jelenséget szuperholdnak is szokták nevezni, de ez nem a csillagászok által lett így elnevezve, ezért csak az egyszerű emberek hívják így :)

De ez nem változtat a lényegen, hogy ilyenkor a Hold nagyobbnak és fényesebbnek látszik. Eme jeles napon ez pontosabban azt jelenti, hogy 14 %-kal nagyobbnak és közel 30 %-kal fényesebbnek fog látszani.

A NASA által készített videó szerint idén 3 alkalommal csodálhatjuk meg ezt az égi jelenséget, de ezek közül a mostani lesz a legnagyobb. Tehát egyről már lemaradtunk (ez októberben volt), de kétszer még lesz lehetőségünk rá, hogy szemtanúi lehessünk, sőt a novemberi alkalommal olyan közel lesz, mint 1948-ban volt utoljára és legközelebb 2034 november 25-én lesz.

Szóval érdemes előkészíteni a távcsöveket és a fényképezőgépeket. Van még idő beszerezni a kellékeket is a jó fényképekhez, gondolok itt az állványra esetleg egy távkioldóra vagy egy nagyobb obijetívre. Bár legutóbb én egy 200mm-es egyszerű Sigma obival készítettem viszonylag jó képeket. Most egy 500mm-es tükrös-obival próbálok meg majd valamit elkövetni a jó képek érdekében.


Szóval most novemberben szuperhold lesz, extra-szuperhold. Az idei évben a videó szerint még december 14-én is lesz szuperhold, sőt ekkor még a Geminida meteorraj is jobban megfigyelhető lesz, ami december 4 és december 17 között látható.

Tehát tekinteteket az égre a kezet az exponálógombra és indulhat a vadászás :)

A NASA videója:

https://www.youtube.com/watch?v=sWAN0FwfD5M