November 14-én különleges égi jelenségnek lehetsz a szemtanúja ha az eget kémleled és az időjárás is kegyes hozzánk és nem borítja el felhőkkel.

Telihold lesz és nem is akármilyen, a szokásosnál mintegy 50 000 kilométerrel közelebb lesz a Földhöz (azaz hozzánk) ez az elliptikus pályájának köszönhető. Az ilyen jelenséget szuperholdnak is szokták nevezni, de ez nem a csillagászok által lett így elnevezve, ezért csak az egyszerű emberek hívják így :)

De ez nem változtat a lényegen, hogy ilyenkor a Hold nagyobbnak és fényesebbnek látszik. Eme jeles napon ez pontosabban azt jelenti, hogy 14 %-kal nagyobbnak és közel 30 %-kal fényesebbnek fog látszani.

A NASA által készített videó szerint idén 3 alkalommal csodálhatjuk meg ezt az égi jelenséget, de ezek közül a mostani lesz a legnagyobb. Tehát egyről már lemaradtunk (ez októberben volt), de kétszer még lesz lehetőségünk rá, hogy szemtanúi lehessünk, sőt a novemberi alkalommal olyan közel lesz, mint 1948-ban volt utoljára és legközelebb 2034 november 25-én lesz.

Szóval érdemes előkészíteni a távcsöveket és a fényképezőgépeket. Van még idő beszerezni a kellékeket is a jó fényképekhez, gondolok itt az állványra esetleg egy távkioldóra vagy egy nagyobb obijetívre. Bár legutóbb én egy 200mm-es egyszerű Sigma obival készítettem viszonylag jó képeket. Most egy 500mm-es tükrös-obival próbálok meg majd valamit elkövetni a jó képek érdekében.


Szóval most novemberben szuperhold lesz, extra-szuperhold. Az idei évben a videó szerint még december 14-én is lesz szuperhold, sőt ekkor még a Geminida meteorraj is jobban megfigyelhető lesz, ami december 4 és december 17 között látható.

Tehát tekinteteket az égre a kezet az exponálógombra és indulhat a vadászás :)

A NASA videója:

https://www.youtube.com/watch?v=sWAN0FwfD5M