Na, úgy néz ki, hogy Sopron egy másik alkalomra lesz félretéve, mert a mostani túra alkalmával Bodajk és környéke lesz megcélozva.
Pont ideális helyszín egy könnyed kis kiránduláshoz.

 
A megszokottakkal ellentétben, most kicsit késik a túra tervezetének leírása, de a OWW üzenetkor már rendelkezésre fog állni.

Sajna az odajutás nem olyan egyszerű. Anno, amikor itt jártam, akkor még volt normális vasúti közlekedés, de most annak más se híre, se hamva. A legjobb az, hogy annyira megreformálták a vasutat, hogy szinte alig marad vonat, ami ebbe az irányba közlekedik. Ide kapcsolódik az a téma is, hogy eredetileg egy Esztergom-Párkány túrát is be szerettem volna iktatni, de azzal kicsit várni kell, mert pályakarbantartási munkálatok miatt az amúgy 1,5 órás út 4-4,5 órára "bővült", remélhetőleg hamar a végére járnak és tudják tartani a tervezetet. Így valamikor azt a túrát is be tudjuk iktatni.

Amúgy is kaptam ilyesfajta megkeresést, hogy ebbe az irányba is el lehetne mozdulni :) És akkor már miért ne, de előbb a Bodajk - Gaja-szurdok túrát kell lebonyolítani.

A terv az, hogy a környéken fellelhető két ládát is levadásszuk, így nem csak a túra élményével gazdagodva térhetünk haza, hanem két újabb "skalppal" :) A kezdeti tervek szerint ez egy light-os túra lesz, pár enyhébb kaptatóval és csodás látnivalókkal. Már csak az időjárást kell megrendelni, hogy a beharangozottakkal ellentétben jó idő legyen és ne az esőfelhőkkel kelljen viaskodni, hanem a napsugarakkal.


Amit szem előtt kell tartani az az, hogy a Gaja-szurdok egyes részeire szigorú "látogatási" rend van érvényben. Mivel aktív vadászterület és már vadászidény van, így csak reggel 6 és este 9 között lehet a tájvédelmi körzet területén tartózkodni. Ez nem probléma, hisz ezen időintervallum közé tervezzűk a túrát, csak egy esetleges eltévedés esetén ezt figyelembe kell tartani, mert különben le leszünk vadászva :D


Na jó, csak viccelek, de azért érdemes észben tartani az időpontokat.


Terveim szerint két közlekedési eszköz is igénybe lesz véve. Az egyik a vonat a másik meg a busz. Legutóbb nagyon bejött a Győr-Zirc vasútvonal, most már kitavaszodott, így biztos sokkal szebb látványt nyújt az útvonal. Ezért az odaút első felében vonattal van tervezve az utazás, Zircről pedig busszal tovább.

Visszafele el lehet dönteni, hogy marad ugyanez a párosítás, csak értelem szerűen fordított sorrendben, vagy a visszaindulás időpontjának megfelelően módosul és más utazási forma lesz igénybe véve.

Minden eshetőségre ki lesz dolgozva a "stratégia", így bármelyik párosítást (vonat-busz, busz-vonat, busz-busz) meg lehet valósítani.
 

A környéken számos látnivaló van, amit fel fogunk keresni, a teljesség igénye nélkül csak párat felsorolok:
- Kálváris kilátó
- Hochburg-Lamberg kastély
- Tófürdő
- Sípálya
- Gaja-völgyi Tájcentrum
- stb.

Hamarosan jelentkezem a részletekkel.